Extrasistola Ventriculară
CE ESTE EXTRASISTOLA VENTRICULARĂ?
Bătaia extrasistolică este o activare electrică spontană ce survine in plus față de ritmul cardiac normal (ritmul sinusal) și iși are originea in cele doua camere ale inimii numite Ventriculi.
In mod normal, inima bate din cauza unui focar automat numit nodul sinusal, extrasistola ventriculară apare din cauza apariției unui nou focar automat ce ”nu ascultă” ritmul normal și bate concomitent cu acesta. Aceasta face ca ritmul sa fie neregulat și contracția cardiacă să fie ineficientă cu scăderea performanței cardiace globale.
CUM SE CLASIFICĂ EXTRASISTOLA VENTRICULARA?
Există mai multe tipuri de clasificare, cea mai importantă este clasificarea ei in funcție de risc, și se imparte in extrasistola benignă (neaminențătoare de viață) și malignă (ce poate pune viața in pericol și creste riscul de moarte subită caridacă).
Medicul Aritmolog va incadra corect extrasistola in una dintre cele doua categorii.
CARE SUNT SIMPTOMELE ASOCIATE EXTRASISTOLEI VENTRICULARE?
Se percepe ca o pauză in ritmul cardiac, sau o bataie puternică bruscă imediat după pauză, simptomele durează de obicei câteva secunde dar sunt repetitive cu o frecvență variabilă.
CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL?
Pe un simplu EKG, dacă este frecventă, sau pe Holter, in caz de apariție intermitentă.
Forma extrasistolei ventriculare inregistrată pe electrocardiogramă ne oferă multe informații suplimentare, precum localizarea și originea ei, frecvența apariției și asocierea altor boli electrice cardiace.
CUM ȘTIU IN CE CATEGORIE SE INCADREAZĂ EXTRASISTOLA VENTRICULARĂ CU CARE AM FOST DIAGNOSTICAT?
Cu ajutorul medicului Aritmolog, specializat in bolile electrice ale inimii (Electrofiziologie), el poate analiza extrasistola și vă poate recomanda investigații suplimentare pentru a clarifica situația dumneavoastră și a recomanda conduită corectă.
CARE SUNT INVESTIGAȚIILE SUPLIMENTARE RECOMANDATE DACĂ AM EXTRASISTOLE VENTRICULARE?
Recomandările diferă de la un caz la altul, in principiu, se recomandă un test de efort pentru a evalua comportamentul extrasistolei la efort, se recomanda un Holter EKG pentru a cuantifica incarcatura aritmică și evidențierea asocierii altor aritmii (tahicardie ventriculara susținută sau nesusținută), iar in cazurile in care se suspicionează o afectare structurală cardiacă pacientul este indrumat câtre efectuarea unei Rezonanțe Magnetice Cardiace.
CUM SE TRATEAZA EXTRASISTOLA VENTRICULARĂ?
Medicul Aritmolog va poate recomanda sau nu tratamentul extrasistolei ventriculare, in functie de simptome și de riscul asociat.
Tratamentul include terapie medicamentoasă și/sau procedura de ablație cu radiofrecvență efectuată de câtre medicul Aritmolog.
*Diagnosticul și tratamentul corect al extrasistolei ventriculare se pune la consultul medicului Artimolog.
*Prețul consultului de Aritmologie este 470 de lei.
*Pentru programare și detalii suplimentare: +40751667788