Atacul de panică
CE ESTE ATACUL DE PANICĂ?
Atacul de panică se definește printr-o teamă exagerată brusc instalată în absența unei cauze aparente sau a unui pericol iminent, care declanșează reacții fizice importante ce includ palpitații sau amețeală și simptome nespecifice precum senzație de leșin, de pierdere a controlului sau inclusiv de moarte. Este mai frecvent la sexul feminin și apare mai frecvent după perioada de adolescență sau la adultul tânăr.
Diagnosticul de atac de panică se pune exclusiv după exluderea unor boli organice cardiace sau de alte sisteme, ce pot duce la simptome asemănătoare.
Majoritatea oamenilor pot dezvoltă atac de panică la un moment dat pe parcursul veiții, însă atunci când devine frecvent, el poate afecta calitatea de viață a pacientului, fără a pune viață în pericol.
Poate evolua în formele severe către dezvoltarea unor fobii exagerate și simptome frecvente.
CARE SUNT CAUZELE ATACULUI DE PANICĂ?
Nu se cunoaște o cauza clară, însă au fost citate următoarele condiții:
- Predispoziția genetică
- Stresul major
- Sensibilitatea excesivă sau o predispoziție pentru emoțiile negative
- Dereglări ale neurotransmițătorilor sistemici și cerebrali.
Au fost descriși numeroși factori de risc ce predispun la această condiție, printre care se numără:
- Istoric familial de atac de panică
- Stres psihic major, precum decesul unei persoane apropriate
- Probleme personale de tip divorț/despărțire
- Fumatul excesiv și consumul de neuro-excitante
CARE SUNT SIMPTOMELE ATACULUI DE PANICĂ?
El se poate instala brusc, în decurs de câteva secunde, fără un semnal de alarmă înainte, și se poate încheia cu o stare de oboseală exagerată și nevoie de somn. Simptomele includ:
- Senzație de pericol iminent
- Teamă de moarte sau de pierdere a controlului
- Palpitații rapide
- Senzație de nod în gât
- Transpirații
- Tremuraturi sau frisoane
- Respirație grea sau senzație de apăsare pe piept, durere în piept
- Crampe abdominale, greață
- Cefalee, amețeală, amorțeli difuze
CUM POT AFLĂ DACĂ AM ATAC DE PANICĂ?
Diagnosticul se pune după excluderea unor boli organice (infarctul miocaric, aritmiile cardiace, accidentul vascular cerebral, etc..).
Având în vedere asemănarea dintre simptomele unui atac de panică și a unei boli cu potențial amenințător de viață, pacientul este îndrumat către o evaluare medicală amănunțită, mai ales dacă pacientul prezintă factori de risc cardiovasculari: vârstă înaintată, fumat, diabet zaharat, colesterol crescut și trigliceride, obezitate, antecedente familiale de boală cardiacă, etc..
CE PRESUPUNE EVALUAREA CARDIOLOGICĂ ÎN ATACUL DE PANICĂ?
Consult cardiologic cu examen clinic și electrocardiogramă.
Medicul cardiolog va analiză electrocardiogramă și simptomele, va identifica factorii de risc, ulterior va poate recomandă investigarea mai profundă a problemei sau va exclude anamnestic o boală cardiacă. Investigațiile care pot clarifica o situație incertă privind atacul de panică includ: testul EKG la efort, monitorizarea Holter EKG, și Ecografia Cardiacă.
CUM SE TRATEAZĂ?
După ce au fost excluse patologii cu simptome similare, medicul va poate îndrumă către o evaluare psihiatrică în vederea obținerii unor sfaturi de schimbare a stilului de viață sau pentru prescrierea de medicamente cu efect psiholeptic. Se poate îndrumă inclusiv către o consiliere psihologică în acest sens.
CARE SUNT RECOMANDĂRILE LEGATE DE SCHIMBAREA STILULUI DE VIAȚĂ?
- Oprirea fumatului, evitarea neuro-excitantelor (cafea, energizante) și a alcoolului, evitarea drogurilor recreaționale
- Începerea unui program de activitate fizică regulată
- Obținerea unor ore suficiente de somn nocturn
- În caz de medicație prescrisă, respectarea schemei și evaluarea periodică în caz de schimbări în starea clinică sau a simptomatologiei