Amețeala de cauză cardiacă și pulsul ”mic”

CARE SUNT CAUZELE CARDIACE CE PROVOACĂ AMEȚEALĂ?

Există doua cauze principale de amețeală de cauză cardiacă: dereglări ale ritmului cardiac (puls mic) și scădere a tensiunii arteriale. Ambele pot fi ocazionale sau permanente.

Valoarea normală a pulsului este intre 60 și 100 bătăi pe minut in repaus, la efort pulsul poate atinge valori mai mari, in funcție de vârstă, pana la aproximativ 180/min la un efort fizic foarte intens.

Dereglăriile ritmului cardiac asociate cu amețeala sunt intreruperi de conducere electrică cardiacă, denumite bloc Atrio-Ventricular, și care au ca și consecință apariția ”pulsului mic”, ele pot fi de diferite tipuri și grade – Boală de nod sinusal, Bloc atrio-ventricular Grad I, Grad II sau Grad III, si se pot manifesta intermitent (secunde – minute) sau permanent (cu simptome persistente – continue).

 

CUM POT AFLA DACĂ AM INTRERUPERI DE CONDUCERE ELECTRICĂ CARDIACĂ?

Cu ajutorul medicului cardiolog specializat in Artimologie: atunci când blocul este permanet, o simplă electrocardigramă ”EKG” interpretată corect este suficientă pentru a pune diagnosticul, in cazurile de simptome ocazionale in care se suspicionează bloc tranzitor, se recurge la monitorizarea Holter EKG, pentru a inregistra ritmul cardiac pe o perioadă mai lungă (1 până la 7 zile) și a obiectiva intreruperea de conducere.

 

CARE SUNT SIMPTOMELE ASOCIATE INTERUPERII DE CONDUCERE ELECTRICĂ?

Simptomele sunt atribuite pulsului mic, și includ:

 1. Amețeală – ocazională sau permanentă
 2. Oboseală – atât in repaus dar mai ales la efort
 3. Scăderea capacității de efort
 4. Somnolență
 5. Sincopă – cel mai sever simptom din cauza riscului de traumatism asociat sincopei dar și din cauza riscului de stop cardiac.
 6. Senzație de sufocare sau respirație grea
 7. Dureri toracice

 

CUM SE TRATEAZĂ?

Dacă se pune diagnosticul de bloc atrio-ventricular, medicul Aritmolog analizeaza tipul blocului folosind electrocardiograma ”EKG” sau rezultatul interpretării Holter, in funcție de tipul blocului și de simptomele pacientului, medicul Aritmolog poate sa pună indicația de implantare de stimulator cardiac, procedură efectuată de medicul Cardiolog supra-specializat in Aritmologia cardiacă.

 

CARE SUNT BOLILE ELECTRICE CARDIACE CARE DUC LA PULS MIC?

Exsită mai multe tipuri:

 1. Boala de nod sinusal – in care frecvența cardiaca este adesea sub 60/minut, sau nu creste adecvat la efort, provocând sau nu simptome.
 2. Blocul Atrio-ventricular de grad I – poate fi cu sau fără simptome
 3. Blocul Atrio-ventricular grad 2 – frecvent cu simptome.
 4. Blocul Atrio-vetntricular grad 3 – cu simptome in marea majoritate a cazurilor.
 5. Blocul tranzitor – se suspicioneaza pe EKG si se confirmă sau se infirmă pe inregistrarea Holter.

 

 

*Diagnosticul și tratamentul bolilor de conducere cardiacă se pune la consultul medicului Aritmolog

*Prețul consultului de Aritmologie este 470 de lei. 

*Pentru programare și detalii suplimentare: +40751667788